Smaken av Porto Santo

Du kan smaka pÄ kÀrleken till mat och vin

Portugiserna har en stor kÀrlek till mat och vin - och du kan smaka det oavsett vad du sÀtter tÀnderna i. RÀtterna varierar dock mycket beroende pÄ var du befinner dig i Portugal.

PÄ Porto Santo Àter man mycket fisk, till exempel Bacalhau, Portugals nationalrÀtt. Bacalhau kan tillagas pÄ hundratals olika sÀtt beroende pÄ region och lokala traditioner. Om du Àr en köttÀlskare kan du se fram emot möra biffar av hög kvalitet. Den madeiranska rÀtten espetada serveras pÄ mÄnga stÀllen i Porto Santo. RÀtten bestÄr av bitar av nötkött som gnids in med grovt salt, vitlök och lagerblad och grillas över öppen eld pÄ ett spett.

Solmogna frukter och söta desserter

Vattenmelon, vindruvor, tomater, papaya och passionsfrukt odlas pÄ ön - och det soliga klimatet fÄr omedelbart smak. JÀmfört med dansk mat kryddar portugiserna sin mat mindre, men Portosantos Àlskar vitlök, olivolja och fÀrska örter. KöttrÀtter serveras med grönsaker, ris, potatis, stekt majsmjölsgröt (liknande polenta) - och du kan alltid fÄ pommes frites till barnen.

PÄ Porto Santo kan du se fram emot avslutningen pÄ en hÀrlig kvÀll - desserten. Till exempel Àppelpannkaka med glass, kola och strössel eller lÀcker cheesecake i olika smaker. Om du Àlskar brownie, vÀnta tills du fÄr Porto Santo-style med glass och karamell. Om man ska tala om en öspecialitet mÄste det vara den utsökta passionsfruktspuddingen.

Specialiteter

Maten pÄ Porto Santo Àr utsökt, varierad och vÀlsmakande. Du kan förvÀnta dig hög kvalitet och en matkultur som Àr rik pÄ traditioner.

Milho frito Àr friterade majsstÀrkelsekakor. Om du Àr bekant med italiensk polenta Àr Milho frito den portugisiska motsvarigheten.

Bolo do Caco Àr ett runt, platt bröd som bakas i en stenugn med en blandning av vetemjöl och kokt sötpotatis. Brödet kommer ursprungligen frÄn Porto Santo och serveras vanligtvis med mycket smör, vitlök och persilja. Bolo do Caco serveras ofta pÄ restauranger som en förrÀtt.

Espetada Àr det nÀrmaste grannön Madeira kommer en "nationalrÀtt", men pÄ Porto Santo serveras det saftiga, lÀckra köttet ocksÄ pÄ spett pÄ de flesta stÀllen. RÀtten bestÄr av nötkött som gnids in med salt och lagerblad och grillas över öppen eld pÄ ett spett. Förr i tiden anvÀnde man lagergrenar som spett. RÀtten serveras ofta hÀngande pÄ spettet i mitten av bordet.

Bacalhau Àr klippfisk och Portugals nationalrÀtt, som kan tillagas pÄ hundratals olika sÀtt. I Porto Santo Àr bacalhau en sÀrskilt populÀr rÀtt bland lokalbefolkningen. Till den dricker man gÀrna ett vitt, rött eller grönt vin.

Bolo de Mel Àr en typ av honungskaka som görs enligt ett recept som gÄr tillbaka till den tid dÄ sockerrörsplantagerna var en viktig inkomstkÀlla pÄ grannön Madeira. Om du frÄgar Portosantos Àr det inte riktig jul utan Bolo de Mel. Du hittar den inte pÄ restauranger, men du kan köpa den i snabbköpet.

Ibland kan det hÀnda att man efter desserten pÄ nÄgon av öns restauranger blir bjuden pÄ en poncha. Poncha Àr en vÀlkÀnd drink frÄn Madeira som bestÄr av en speciell sockerrörsrom, honung, socker och fÀrskpressad citron. Drycken blandas med ett speciellt verktyg som tillverkas pÄ Madeira och som kallas Mexelote.

Carne de Vinho e Alhos bestÄr av flÀskkött som marinerats 24 timmar i vinÀger och vitlök. PÄ grund av den lÄnga förberedelsetiden hittar du inte alltid denna lÀckra matrÀtt pÄ menyn. Men om du gör det, ta för dig! Denna rÀtt Àr en klassisk julrÀtt för Portosantos.

Det soliga och torra klimatet i Porto Santo gör att druvorna jÀser naturligt till 17% alkohol och Porto Santo-vinerna görs uteslutande som aperitif. Vinrankorna ligger lÀngs marken och eftersom sanden absorberar sÄ mycket vÀrme fÄr vÀxterna ocksÄ gott om vÀrme. Druvorna Àr bÄde lokala och en blandning av druvor frÄn Europa. En av de lokala druvorna heter ListrÀo och Àr en grön druva. En annan heter Canim och Àr en mörk druva. Du kan ha turen att stöta pÄ ett lokalt producerat bordsvin, men det Àr inte till salu.

Prova en sangria verde. Den uppfriskande drinken bestÄr av vinho verde, lemonad, passionsfruktsjuice, nÄgra kuber av Àpple, apelsin och citron - och en kanelstÄng.

Vad ska jag prova och var?

Ett bra stÀlle att prova köttrÀtten espetada Àr pÄ Restaurant Casa da Avo, som betyder mormors hus. Den bÀsta blÀckfisken finns pÄ Restaurant Torres, medan den grillade kycklingen Àr sÀrskilt god pÄ Restaurant Forno strax utanför Vila Baleira. Och om du vill sÀtta tÀnderna i öns bÀsta biffar ska du boka bord pÄ Restaurant Pita. Goda fiskrÀtter serveras över hela ön, men Restaurant Alencastre Àr lokalbefolkningens favorit nÀr det gÀller fisk.

LĂ€s mer om restauranger pĂ„ Porto Santo

Följ med oss pÄ vÄr Porto Santo-kvÀll, hÀr besöker vi en av öns mysiga restauranger, Porto Dos Frades, dÀr vi avnjuter en traditionell portugisisk 3-rÀttersmeny. FörrÀtten Àr Bolo de Caco, ett utsökt hembakat bröd med vitlökssmör och persilja. Bolo do Caco kan översÀttas till "kaka i rund form". HuvudrÀtten Àr espetada, som Àr mört nötkött pÄ spett som grillas över öppen eld, vilket bevarar alla safter och smaker. Till efterrÀtt serveras tÄrta eller pudding;

LÀs mer om Porto Santo-kvÀll, och de andra spÀnnande utflykterna pÄ Porto Santo.

PÄ FolkeFerie.dk:s ö-rundtur fÄr du möjlighet att smaka pÄ ett glas av det starka lokala Porto Santo-vinet nÀr vi besöker Cardina-museet. Porto Santo-vinet Àr mycket sött pÄ grund av vÀrmen och de mÄnga mineralerna i öns sand och Àr perfekt som dessertvin. Naturligtvis kan du ocksÄ köpa en flaska att ta med dig hem och det Àr definitivt en souvenir som kommer att glÀdja middagsbordet.

LÀs mer om ö-rundturen och de andra spÀnnande utflykter pÄ Porto Santo