Smaken av Porto Santo
Du kan smaka på kärleken till mat och vin
Portugiserna har en stor kärlek till mat och vin - och du kan smaka det oavsett vad du sätter tänderna i. Rätterna varierar dock mycket beroende på var du befinner dig i Portugal.
På Porto Santo äter man mycket fisk, till exempel Bacalhau, Portugals nationalrätt. Bacalhau kan tillagas på hundratals olika sätt beroende på region och lokala traditioner. Om du är en köttälskare kan du se fram emot möra biffar av hög kvalitet. Den madeiranska rätten espetada serveras på många ställen i Porto Santo. Rätten består av bitar av nötkött som gnids in med grovt salt, vitlök och lagerblad och grillas över öppen eld på ett spett.
Solmogna frukter och söta desserter
Vattenmelon, vindruvor, tomater, papaya och passionsfrukt odlas på ön - och det soliga klimatet får omedelbart smak. Jämfört med dansk mat kryddar portugiserna sin mat mindre, men Portosantos älskar vitlök, olivolja och färska örter. Kötträtter serveras med grönsaker, ris, potatis, stekt majsmjölsgröt (liknande polenta) - och du kan alltid få pommes frites till barnen.
På Porto Santo kan du se fram emot avslutningen på en härlig kväll - desserten. Till exempel äppelpannkaka med glass, kola och strössel eller läcker cheesecake i olika smaker. Om du älskar brownie, vänta tills du får Porto Santo-style med glass och karamell. Om man ska tala om en öspecialitet måste det vara den utsökta passionsfruktspuddingen.
Specialiteter
Maten på Porto Santo är utsökt, varierad och välsmakande. Du kan förvänta dig hög kvalitet och en matkultur som är rik på traditioner.
Milho frito
Den portugisiska polentanMilho frito är friterade majsstärkelsekakor. Om du är bekant med italiensk polenta är Milho frito den portugisiska motsvarigheten.
Bolo do Caco
Läckert hembakat brödBolo do Caco är ett runt, platt bröd som bakas i en stenugn med en blandning av vetemjöl och kokt sötpotatis. Brödet kommer ursprungligen från Porto Santo och serveras vanligtvis med mycket smör, vitlök och persilja. Bolo do Caco serveras ofta på restauranger som en förrätt.
Espetada
Saftiga grillade köttbitarEspetada är det närmaste grannön Madeira kommer en "nationalrätt", men på Porto Santo serveras det saftiga, läckra köttet också på spett på de flesta ställen. Rätten består av nötkött som gnids in med salt och lagerblad och grillas över öppen eld på ett spett. Förr i tiden använde man lagergrenar som spett. Rätten serveras ofta hängande på spettet i mitten av bordet.
Bacalhau
Portugiserna älskar fisk - och det märksBacalhau är klippfisk och Portugals nationalrätt, som kan tillagas på hundratals olika sätt. I Porto Santo är bacalhau en särskilt populär rätt bland lokalbefolkningen. Till den dricker man gärna ett vitt, rött eller grönt vin.
Bolo de Mel
Honungskaka så änglarna sjungerBolo de Mel är en typ av honungskaka som görs enligt ett recept som går tillbaka till den tid då sockerrörsplantagerna var en viktig inkomstkälla på grannön Madeira. Om du frågar Portosantos är det inte riktig jul utan Bolo de Mel. Du hittar den inte på restauranger, men du kan köpa den i snabbköpet.
Poncha
Avsluta måltiden med en uppfriskande drinkIbland kan det hända att man efter desserten på någon av öns restauranger blir bjuden på en poncha. Poncha är en välkänd drink från Madeira som består av en speciell sockerrörsrom, honung, socker och färskpressad citron. Drycken blandas med ett speciellt verktyg som tillverkas på Madeira och som kallas Mexelote.
Carne de Vinho e Alhos
Mild och smakrik rättCarne de Vinho e Alhos består av fläskkött som marinerats 24 timmar i vinäger och vitlök. På grund av den långa förberedelsetiden hittar du inte alltid denna läckra maträtt på menyn. Men om du gör det, ta för dig! Denna rätt är en klassisk julrätt för Portosantos.
Porto Santo vin
Njut av ett litet glas som aperitifDet soliga och torra klimatet i Porto Santo gör att druvorna jäser naturligt till 17% alkohol och Porto Santo-vinerna görs uteslutande som aperitif. Vinrankorna ligger längs marken och eftersom sanden absorberar så mycket värme får växterna också gott om värme. Druvorna är både lokala och en blandning av druvor från Europa. En av de lokala druvorna heter Listräo och är en grön druva. En annan heter Canim och är en mörk druva. Du kan ha turen att stöta på ett lokalt producerat bordsvin, men det är inte till salu.
Sangria Verde
En utsökt lokal dryckProva en sangria verde. Den uppfriskande drinken består av vinho verde, lemonad, passionsfruktsjuice, några kuber av äpple, apelsin och citron - och en kanelstång.
Vad ska jag prova och var?
Restaurangguide
Vi rekommenderar...Ett bra ställe att prova kötträtten espetada är på Restaurant Casa da Avo, som betyder mormors hus. Den bästa bläckfisken finns på Restaurant Torres, medan den grillade kycklingen är särskilt god på Restaurant Forno strax utanför Vila Baleira. Och om du vill sätta tänderna i öns bästa biffar ska du boka bord på Restaurant Pita. Goda fiskrätter serveras över hela ön, men Restaurant Alencastre är lokalbefolkningens favorit när det gäller fisk.
Läs mer om restauranger på Porto Santo
Traditionell 3-rätters meny
Följ med oss på Porto Santo-kvällFölj med oss på vår Porto Santo-kväll, här besöker vi en av öns mysiga restauranger, Porto Dos Frades, där vi avnjuter en traditionell portugisisk 3-rättersmeny. Förrätten är Bolo de Caco, ett utsökt hembakat bröd med vitlökssmör och persilja. Bolo do Caco kan översättas till "kaka i rund form". Huvudrätten är espetada, som är mört nötkött på spett som grillas över öppen eld, vilket bevarar alla safter och smaker. Till efterrätt serveras tårta eller pudding;
Läs mer om Porto Santo-kväll, och de andra spännande utflykterna på Porto Santo.
Smaka på det lokala dessertvinet
Ta en rundtur på ön och upplev alla sinnenPå FolkeFerie.dk:s ö-rundtur får du möjlighet att smaka på ett glas av det starka lokala Porto Santo-vinet när vi besöker Cardina-museet. Porto Santo-vinet är mycket sött på grund av värmen och de många mineralerna i öns sand och är perfekt som dessertvin. Naturligtvis kan du också köpa en flaska att ta med dig hem och det är definitivt en souvenir som kommer att glädja middagsbordet.
Läs mer om ö-rundturen och de andra spännande utflykter på Porto Santo