Valletta på Malta är som ett öppet museum 

Maltas huvudstad Valletta skapades efter den berömda mest dramatiska händelsen i europeisk historia, nämligen den turkiska belägrigen av Malta år 1565.

Här motstod 500 malteserriddere tillsammans med cirka 5000 soldater av olika nationaliteter, en fyra månader lång belägring med oändliga bombningar och otaliga attacker från en ottomansk styrka.

Det heroiska försvaret leddes av malteserriddernes stormästare Jean Parisot de Valette, och efter att turkarna gett sig av strömmade donationer in från Europas statsöverhuvuden och gjorde Saint John (Order of Malta) extremt rika. En del av de nyligen förvärvade rikedomarna användes för att bygga en ny huvudstad på ön - Valletta , uppkallad efter den store mästaren själv.

Valletta kallas också Palace City, och i dag rymmer Malta omfattande arv i både arkeologi, historia, arkitektur, konst och kultur.

Maltesiskt stadsliv i Valletta

Strosar du omkring i Valletta, kan du helt enkelt inte undvika att känna av den mycket speciella atmosfär som råder. I både de smala, charmiga sidogatorna och på huvudgatan, Republic Street och de olika torgen surrar staden av liv och charm. Du behöver inte vara i Valletta länge för att förstå varför staden år 1980 blev uppsatt  på UNESCO: s världsarvslista.

Guidens insider-tips till Valletta 

"I Valletta möts 7000 år av historia, arkitektur, konst och kultur! Och du behöver bara stanna i Valletta en mycket kort tid för att förstå varför huvudstaden utsågs till Europeisk kulturhuvudstad 2018.”

Det säger danska Susanne Attard Montalto, som känner Malta bättre än de flesta. Susanne föll pladask för Malta för snart 30 år sedan och har bott på Medelhavsön sedan dess. Hennes kärlek till det maltesiska öriket märks tydligt när hon som lokalboende guide för FolkeFerie.dk tar dig runt till Maltas stora sevärdheter och små hemliga pärlor.

 

 

Insidertips till Valletta

Lokala tips till sevärdheter och upplevelser i Maltas huvudstad Valletta

1. Kulturen du inte bör missa

Dans, karneval, konst, litteratur, film, musik, teater och mycket mer

2. En söt tand

Smaka maltesiska specialiteter

3. Så kommer du runt

Taxi, buss eller hyrbil

4. Shop-amok

Utforska Republic Street och Merchants Street

5. Maltesisk specialitet

Besök Nenu The Artisan Baker

6. Cocktail o'clock

Besök StrEat Whiskey Bar & Bistro

7. Upper Barrakka Gardens

En "must see" på Malta

8. En dag i Valletta

9. Här bor du bra

Dansk komfort och maltesisk arkitektur

Läs mer om Malta här ➙

Vem är FolkeFerie.se?

 • Resor med trygghet och kvalitet

  FolkeFerie.se är en del av den danska researrangören FolkeFerie.dk. Hos oss gör vi alltid vårt yttersta för att uppfylla gästernas semesterdrömmar. Det har vi gjort sedan vi startade 1938. Glada och nöjda kunder är det viktigaste, därför strävar vi alltid efter att kvalitet och trygghet är en del av din resa!

  Läs mer om FolkeFerie.se här
 • Välkommen att kontakta oss

  Du är alltid välkommen att ringa, mejla eller chatta med oss. Våra duktiga resesäljare hjälper dig gärna med att boka en resa och kan svara på frågor. 

  Vi har öppet på vardagar kl. 09-17 samt lördagar kl. 10-14.

  Ring, mejla eller chatta med oss