Maltas huvudstad Valetta skapades efter den berömda mest dramatiska händelsen i Europeisk historia, nämligen den turkiska belägrigen av Malta år 1565.

Här motstod 500 malteserriddere tillsammans med cirka 5000 soldater av olika nationaliteter, en fyra månader lång belägring med oändliga bombningar och otaliga attacker från en ottomansk styrka.

Det heroiska försvaret leddes av malteserriddernes stormästare Jean Parisot de Valette, och efter att turkarna gett sig av strömmade donationer in från Europas statsöverhuvuden och gjorde Saint John (Order of Malta) extremt rika. En del av de nyligen förvärvade rikedomarna användes för att bygga en ny huvudstad på ön - Valletta , uppkallad efter den store mästaren själv.

Valletta kallas också Palace City, och i dag rymmer Malta omfattande arv i både arkeologi, historia, arkitektur, konst och kultur.

Maltesiskt stadsliv

Strosar du omkring i Valletta, kan du helt enkelt inte undvika att känna av den mycket speciella atmosfär som råder. I både de smala, charmiga sidogatorna och på huvudgatan, Republic Street och de olika torgem surrar staden av liv och charm. Du behöver inte vara i Valletta länge för att förstå varför staden år 1980 blev uppsatt  på UNESCO: s världsarvslista.

 

 

Hotell nära Valletta

Bo i grannstaden Sliema och åk på utflykt till Maltas huvudstad.

Se alla hotell på Malta

 • Hotel Fortina

  Det trevliga Hotel Fortina ligger på Sliemas strandpromenad i den lugnare delen av staden, med en fantastisk utsikt till huvudstaden Valletta. Hotellet erbjuder diverse spa- och wellnessfaciliteter, läckra restauranger, fyra swimmingpools och mycket mer.

  Se mer

 • Bayview Hotel

  Bo i Maltas mest moderna stad, Sliema, på ett trevligt 3-stjärnigt hotell. Njut av utsikten över Sliema och Valletta från poolen på taket. En bra utgångspunkt för att kombinera Maltas spännande historiska sevärdheter med avkoppling och badsemester.

  Läs mer om hotellet här

 • The Waterfront Hotel

  The Waterfront Hotelär ett fint by-hotell vid hamnfronten i Sliema på Malta. En stad med bra shoppingmöjligheter, barer, restauranger och en vacker hamnpromenad. Hotellet har pool, barnpool, takterrass, fantastisk utsikt, egen restaurang och bar.

  Läs mer om hotellet här

Upplev Valletta

En historisk huvudstad som surrar av liv och atmosfär

Valletta Waterfront

Shopping

Gå inte miste om...

Valletta är en skattkammare fylld med sevärdheter och historia.

Stormästarens Palats

St. John's Co-Cathedral

Manoel Teatret

Upper Barakka Gardens

Läs mer om Malta här

Malta och Valletta

Detaljerade kartor

Se/ladda ner detaljerad karta över Malta - klicka här

Se/ladda ner detaljerad karta över Valletta - klicka här