I Joniska havet, mellan ön Kefalonia och Greklands fastland, ligger den lilla och stort sett orörda ö-pärlan Ithaka.

Med vackra, gröna bukter, kristallklart vatten och majestätiska berg, är ön ett upplagt resmål som inviterar till att bli utforskat.

Det är knappast en tillfällighet att den mytologiska kung Odysseus valde att bo här.

 

 

 • Utforska Ithaka med båt

  En av de upplevelser på Ithaka som du inte bör missa, är de många båtturerna. Hyr en båt och utforska öns orörda stränder på egen hand. Du kan också segla till grannöarna Kefallonia och Lefkas, eller Paxi och Zakynthos som ligger lite längre bort. Från Frikes, Vathi och Piso Aetos går dagliga färjeavgångar om man inte själv vill sitta vid rodret.

  Läs mer om båtturerna du kan ta på egen hand här

   

 • Vandringstur till landsbyn Perahóri

  Upplevelser på Ithaka bjuder först och främst på fantastiska vandringsturer. På öns fruktbara bergsida ligger landsbyn Perahóri, ca. 2 km. söder om Vathi stad. Gå till fots upp tillsvindlande höjder. Efter ca. 1 timmer kan du blicka ner över Vathi stad, som ligger inbäddad i den vackra bukten. Om vädret är klart kan du också se grannöarna Kefalonia och Lefkas i det djupblå Joniska havet. På din väg möter du vinrankor, mandel- och olivträd. Kom ihåg bekväma skor.

   

 • Källan Aretousa på Ithaka

  Diktaren Homer (700 f.kr.) berättar om Odysseus' hjältemodiga bedrifter i det trojanska kriget (1.200 f.Kr.) och om källan Aretousa på Ithaka. I 10 år hade kung Odysseus varit bortrest för att kämpa i det trojanska kriget. Han återvände hem i förklädning, men blev igenkänd av sin trofasta herde vid Aretousa-källan. Källan ligger 1,5 timme till fots sydöst om Vathi stad. De vackra naturomgivningarna är en upplevelse värd!

   

 • Festivaler på Ithaka

  Kulturella festivaler är en av de upplevelser på Ithaka som man inte bör missa. I Vathi stad avhålls den europeiska plakattävlingen "Tio bilder av Ithaka" hela sommaren. I berglandsbyn Exoghi är där varje år musikfestival den 17 juli. Den största festivalen på Ithaka är Stavrós musikfestival, som avhålls den 5-6 augusti med musik och dans till solen går upp.

  Se alla datum under 'Festivaler' - klicka här

   

 • Upplevelser på Ithaka med scooter, bil eller cykel

  Ön inbjuder till att utforskas på egen hand med scooter, bil eller cykel. De flesta platser på Ithaka nås med asfaltväg, som gör det förhållandevis lätt att komma från den ena delen av ön till den andra. Du hittar lätt obesökta stränder runt omkring på ön. Ett besök i de mysiga hamnstäderna Kióni och Fríkes rekommenderas varmt.

   

 • Upplevelser under havets yta

  Odyssey Diving Club är det första dykarcentret på Ithaka. Centret öppnade 2013 och ligger vid Vathi hamn, mindre än 1 km. från stadens centrala torg. Med dykutrustning och -instruktörer vid din sida kan både nybörjare och erfarna dykare komma med ut och uppleva semesterparadiset under ytan. Det dyks utanför Ithakas västkust och vid sjöarna Arkoudi och Atokos i Joniska havet.

   

 • Se ruinerna av Odysseus' palats

  Berget Pelikata i Stavrós är, enligt arkeologerna, staden där kund Odysseus hade sitt palats. Det är inte så konstigt att den mytologiska hjälten Odysseus valde just det berget. Från det höga berget skådar du ut över Joniska havet, vinmarker, olivlundar och cypressträd. Besök det lilla arkeologiska muséet med bl.a. utgrävningsfynd. Se även en staty av Odysseus på Stavrós torg.

   

 • Upplev den vackra kyrkan i Anogi

  520 meter över havet ligger den idylliska bergsbyn Anogi. Här ligger en spännande kyrka från 1200-talet med en svindlande utsikt över det kristallblå havet. Kyrkan heter Agia Panagi och den är dedikerad Jungfru Maria. Särskilt kyrkans vackra gyllene freskomålningar inne i kyrkan gör den sevärd. Kyrkskeppet är format som ett kors med en längd på hela 30 m. och en bredd på 10 m. Det sägs att den är byggd bit för bit för 700 år sedan.

   

 • Dagstur till Lefkas

  Ön Lefkas, norr om Ithaka, är bara en kort segeltur bort. Från hamnstaden Frikés seglar Ionion P. Lines flera gånger dagligen i högsäsongen. Ön Lefkas har en del turism, men med omväxlande natur med mysiga små bergsbyar och badbukter. Stranden i Vasiliki-bukten mot söder, anses för att vara öns bästa och är känd som ett sant surfparadis.

   

 • Upplev Ithaka

  Upplev Ithaka i denna video om den grekiska, oförstörda ön.

  Læs mere om Ithaka